Wednesday, September 16, 2009

my dearie mainie... he is not the one

Sayu hati mek bila mek baca blog ktk ya

Dear Efa, I LIED..... :(

Mainie... i feel you gurl. I can feel it. Mainie, some part of me kadang2 rasa nak give up jak with all of this. Tapi kita sik boleh macam ya, yakin yang doa ya mampu ubah segala-galanya. Time-time bulan posa tok doa banyak-banyak. Yakin dengan apa yang Allah tentukan untuk kita mainie. 4 tahun mek suka dengan seseorang tok. Bukan suka gik mek rasa nang jatuh cinta. Bukan nya sekejap ya mainie. Tapi alhamdullillah bila ktk yakin dengan apa hati ktk padah bila kitak rasa kitak dah mula goyah mengadulah di hadapan Allah. Banyak-banyakkan solat istikarah bila kitak rasa sangsi. Percayak dengan hati.

Within 4 years ya mek jumpa dengan banyak org, then sorang tok yang bena-bena polah mek rasa yalah kali nama nya CINTA.. Benda yang kita sik nampak tapi hanya hati kita jak tauk. He's not the one for me mainie at the moment. But inside me i feel him. I'n not thinking about him, i feel him. Sedih maini bila nya layan ktk kedak nya sik pernah jumpa ktk pun, sedih glak bila ktk tangga nya boleh tetak-tetak, happy-happy dengan org lain tapi in front ktk he acts like you don't exist. He avoid you, he ignoring you all the time. He refuse to work with you, he refuse to talk with you. But you can see him everyday. All the memories you had with him was gone. Sakit mainie. Sakit glak glak. Sampei at one moment, mek rasa macam mek sik sanggup nak tanggung semua tok.

"Kamek boleh nanyak kenak kmk yang harus tanggung semua tok? Sedangkan kmk sik pernah kaco hidup nya pun before tok." Kamek sik pernah terfikir yang hubungan kmk org as a friend selamak tok jadi kedak tok. He is the one who start the first move, and he is the one who leaving me without giving any signs. Even a word.

Tapi kamek sik mok mainie, sebab kamek yakin apa yang Allah jadikan ya sik pernah nya sia sia. Even debu pun tetap ada fungsinya di dunia tok. Bila kitak rasa sakit maka akuilah yang kitak memang sakit. Sik boh ktk nak jadi pretender kedak kamek yang ktk ok. Kelak finally ktk akan rasa lebih gik sakit ya. Kamek coba yakin kan dalam hati kmk, doa boleh ubah macam perkara. Sebab Tuhan dah suroh ktk mintak lah banyak banyak dengan nya.

PERCAYALAH sesungguhnya ALLAH malu untuk menolak permintaan hamba-NYA yg menadah tangan meminta dengan penuh pengharapan
HANYA kepada-NYA.

Kamek pun dalam proses penyembuhan jwak haha. Mun ktk rasa kitak sik dapat lupakan nya, sik boh lah. Sapa paksa kitak lupakannya? If he is not the one for you, boh bgg, even kitak jatuh cinta dengan nya 4 tahun pun akan ada lebih dari cukup cinta untuk JODOH ktk kelak. Kmk bukan setakat madah untuk ktk, tapi tok pun k remind mek pun jwak. Sebab kadang-kadang bila mek rasa sakit glak mulalah mek pk yang pelik- pelik. Mulalah ya mek nak try to give up. Sedangkan bila mek dok diam, bertenang kmk boleh dengar kata hati mek. Bukankah ya lebih baik? 

6 comments:

Joan Clair said...

she kept saying she cant...if u ask me, i think she cant..yet.

too early for me to say that. but i think mainie will bound to see that she will move on eventually..yup, i said EVENTUALLY. may it takes years kah apa kah, she will realize that there's more to life than hung up on ex..

ive been engaged for 5 years efa :) trust me i know. been engaged for 5 years than putus engaged dah mcm kawen u know? everyday nangga muka nya, even moving in together. dah kedak laki bini. family dah kenal benar, kdak family diri pun.

siap merancang agik tema baju kawen apa, bunga apa, cne, bla bla bla..i still keep the bride mags in my house...

but look at me now...how far ive moved on..ive been thru ur road, dah cerik dah kmk gne asa nya. dolok nang asa sik dapat, rasa putus asa, EXACTLY rasa apa mainie rasa..

so trust me when i say, it will go away someday. tujuan Tuhan mencipta masa sebab nya tauk, TIME CAN HEAL.. i wont berani berani nak komen if i never experience it myself...kmk sekadar nak share ajak, to let u noe, i get the pain u feel, n i noe no words dpt mujuk hati kitak time tok, tp ingat, bila ktk dh move on someday, remember what ive said :)

Joan Clair said...

eh sebenarnya komen ya tek utk mainie...ngeeheehee..sorry ya mainie, kmk komen kat blog efa indah.

apapun, efa is right. dekatkan diri ngan Allah..kmk caya, ada hikmah semua ya...for the time being, sikpa lah ktk sedih2...gne nak mulak diri pun eksen2 hepi sedangkan dlm hati renyuk. :)

NurEfa said...

joan! u know the rite word to say! i love u *hugs*

Joan Clair said...

ngahaha. eh correction lah, ive been engaged for 1 year plus, together for 5 years sebenarnya. lols

NurEfa said...

anyway, ada beza ka? kira 6 years ya bah.. hrmmm cinta2 benda yang pelik tapi benar

Joan Clair said...

nya lah ya...cinta cinta...cinta gila. haiz!

MEN. cant live with them, cant live without them.